Grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. De uitdagingen die dit met zich meebrengt, herkenden ze bij Daiwa House Modular Europe / Jan Snel vanaf het begin. Als één van de grootste modulaire bouwers in Europa is duurzaamheid hier geïntegreerd in de basis van de strategie. Modulair bouwen is een duurzame manier van bouwen met minimale impact op omgeving en maatschappij. In de productiefaciliteiten van Daiwa House Modular Europe worden volledige woonmodules vooraf geproduceerd, afgemonteerd en naar de woonbestemming vervoerd en geplaatst. Hoogwaardige kwaliteit, circulariteit en opschaalbaarheid staan centraal.
Waardeketen Daiwa House Modular Europe
De samenwerking tussen TOSCA en Daiwa House Modular Europe
Voor het vierde jaar op rij heeft TOSCA Daiwa House Modular Europe mogen ondersteunen bij het opstellen van haar duurzaamheidsrapport. Daiwa House Modular Europe heeft in 2021 een ESG-rapport gepubliceerd met als doel om volledig aan de CSRD-vereisten te voldoen. Bij TOSCA geloven we dat rapportage een prachtig instrument kan zijn om bedrijven te helpen naar een toekomstbestendige organisatie die lange termijn waarde creëert. Daarmee leggen we de klemtoon op het potentieel van bedrijven die zich inzetten als een force for good. Onze gezamenlijke visie over de rol van bedrijven in een duurzame toekomst heeft geleid tot het meest robuuste duurzaamheidsverslag van Daiwa House Modular Europe tot nu toe. Een compliant CSRD-verslag, zonder CSRD-plichtig te zijn. Een samenwerking waarbij de ideeën van TOSCA en de strategie van Daiwa House Modular Europe zijn samengekomen.
De TOSCA Routekaart
Het traject dat we met Daiwa House Modular Europe hebben doorlopen, belichaamt onze eigen Impact Routekaart. Deze routekaart dient als overzichtelijk stappenplan hoe een bedrijf inzicht kan krijgen in zijn processen en lange termijn waarde kan creëren.
1. Ambitie – wat is je ambitie op duurzaamheid?
De ambitie van Daiwa House Modular Europe was vanaf het begin van de samenwerking helder. Immers, modulariteit en circulariteit zijn ingebed in de bedrijfsvoering. Omdat de lat daar hoog ligt, heeft TOSCA hen op het vlak van rapportage ook uitgedaagd om ambitieuze en realistische doelen te stellen.
2. Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA) – welke thema’s hebben prioriteit?
In die vier jaar hebben we veel aan het rapport kunnen schaven. Twee jaar geleden ontwikkelden we een eerste versie van de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA). Dit jaar hebben we dit haarfijn opnieuw gedaan, alleen deze keer aan de hand van de ESRS. Dankzij deze richtlijnen konden we dieper tot de kern van Daiwa House Modular Europe doordringen. Hierdoor hebben we de materiële thema’s en impact, risico’s en kansen van Daiwa House Modular Europe heel specifiek kunnen vaststellen. Dit draagt bij aan heldere prioriteiten.
Uitkomst dubbele materialiteitsanalyse Daiwa
3. Gapanalyse – aan welke (CSRD) elementen kan je nog niet voldoen?
Na het vaststellen van de materiële thema’s hebben we in elk opvolgend jaar een gapanalyse uitgevoerd. Deze analyse gaf inzicht in welke informatie bij Daiwa House Modular Europe al beschikbaar was en waar nog aanvullende acties nodig waren. De geconstateerde hiaten zijn ieder jaar doelgericht aangepakt en ingevuld.
4. Strategie – Wat zijn je doelen en hoe integreer je duurzaamheid in de bedrijfsstrategie?
Wat wij heel belangrijk vinden is om de essentie van je lange termijn doelen in een helder overzicht aan je interne en externe stakeholders te communiceren. Hiervoor hebben wij samen met Daiwa House Modular Europe een ESG-roadmap opgezet waarin doelen voor het komende jaar, maar ook voor de midden en lange termijn (2030 en 2050), duidelijk gecommuniceerd worden. Dit overzicht is sinds het eerste rapport in 2021 elk jaar in het verslag te vinden. Momenteel hebben we data die tot enkele jaren teruggaat, waarmee we steeds meer inzicht krijgen in de voortgang en haalbaarheid van de lange termijn doelen. Dit heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om constant te evalueren of de voorheen gezette doelen nog realistisch zijn of dat ze bijgesteld moeten worden. Hierin komt ook weer een stukje verantwoordelijkheid naar voren, want waarom is zo’n doelstelling niet behaald? Zo’n proces brengt ons dichter bij de essentie van het rapporteren. Het is niet alleen een spiegel van prestaties, maar ook een kompas voor toekomstige initiatieven.
ESG Roadmap Daiwa
5. Implementatie – Hoe beleg je taken en verantwoordelijkheden en borg je voortgang?
Uit de gapanalyse bleek ook dat Daiwa House Modular Europe nog onvoldoende beleid op haar materiële thema’s had ontwikkeld. Als bedrijf in de bouwsector is iedereen bij Daiwa House Modular Europe erg actiegericht. Mouwen opstropen en aan de slag gaan. Daarom was dit jaar één van onze speerpunten om beleid uit te schrijven om de acties van de toekomst te verantwoorden. Verder wordt er elk jaar hard gewerkt om de opgezette governance en de verantwoordelijkheden over alle ESG-thema’s verder in de bedrijfsvoering te beleggen zodat duurzaamheid onderdeel van het DNA van Daiwa House Modular Europe wordt. Dit is echter een proces dat continu onder de aandacht moet blijven.
6. Communicatie – Hoe en wat communiceer je naar je stakeholders?
Gezien de recente ontwikkelingen in Europa hoeft Daiwa House Modular Europe niet meer volledig aan de CSRD te voldoen, maar het bedrijf ziet de toegevoegde waarde voor een toekomstbestendige organisatie en heeft daarom besloten om hiermee door te gaan. Dit onderstreept de ambities van Daiwa House Modular Europe om een koploper te zijn in haar sector. Wij zijn heel trots op deze mooie samenwerking!
Tosca heeft voor het verslag samengewerkt met CF Report.
Wil je het complete rapport van Daiwa House Modular Europe / Jan Snel lezen? Dat kan! Klik hier voor de link
Terug naar projecten