Case Studie: Impactmeting bij team Bestuurszaken MVO UWV – Theory of Change

UWV

Achtergrond

In deze casestudie nemen we je mee in de reis van UWV, specifiek het team MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) bij Bestuurszaken. UWV is een vooraanstaande organisatie in Nederland op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid, door de wereld van impactmeting. We delen hoe TOSCA, heeft bijgedragen aan dit proces.

UWV staat voor aanzienlijke uitdagingen in een snel veranderende wereld. Het begrijpen van hun impact op de maatschappij is van cruciaal belang om hun strategische doelen te bereiken. Ze wilden niet alleen weten hoe ze het deden, maar ook waar ze konden verbeteren.

Aanpak

Het MVO-team van UWV wil impactmeting omarmen om hun inspanningen te verbeteren en transparantie te bieden aan stakeholders, waaronder burgers, beleidsmakers en interne teams. Ze begrepen dat impactmeting de sleutel is tot het efficiënter inzetten van middelen en het bereiken van hun maatschappelijke, ecologische en economische ambities. Impactmeting omvat een aantal essentiële stappen, waarbij we samen met UWV hebben gefocust op het helder definiëren van hun 'Theory of Change'. We hebben dit proces gefaciliteerd via workshops, waarbij UWV's eigen team actief betrokken was en zelf aan de slag ging. Stappen die we samen hebben genomen:

Formuleer UWV’s Theory of Change (Veranderingstheorie) & Focus creëren

We werkten samen met beleidsadviseurs MVO om hun belangrijkste maatschappelijke vraagstukken te identificeren, zoals werkgelegenheid, impact op het milieu en sociale inclusie. Dit zorgde ervoor dat hun inspanningen gericht waren op gebieden waar ze de grootste impact konden hebben. Samen ontwikkelden we een heldere veranderingstheorie die aangaf hoe de activiteiten van UWV zouden leiden tot de gewenste impact. Dit stelde hen in staat om 4 focus gebieden te creëren voor positieve verandering en focus te leggen op de thema's waar UWV-impact wilde meten.

theory-of-change.jpg

Bepaal De Indicatoren

We hebben een begin gemaakt met het selecteren van meetbare indicatoren die specifiek waren afgestemd op de vier focusgebieden van het UWV-brede MVO-beleid.

Resultaat

Samen met de beleidsadviseurs hebben we de eerste stappen gezet richting impactmeting. De Theory of change zal het MVO-team en uiteindelijk UWV helpen om doelgerichter te werken, betere beslissingen te nemen en positieve verandering te stimuleren. We zijn trots op onze rol in deze reis naar een duurzamere en beter presterende organisatie. Wat deze samenwerking vooral kenmerkte, was de proactieve en co-creatieve aanpak die we met het team hebben ervaren. Het team gaat nu verder met als doel impactmeting diep te verankeren in hun dagelijkse praktijk.

Wil je hierover meer weten of vrijblijvend bespreken wat impactmeten of de 'Theory of Change' voor jouw organizatie kan betekenen. Neem dan contact op met Ulrike de Jong (ulrike@toscatribe.nl, 06-51072464)

Terug naar projecten

Klanten & partners